Здоров’я та профілактика

Здорове дихання

Дихання означає життя. Людина може прожити кілька днів без їжі і води, але лише кілька хвилин без дихання. Ніс утворює початкову частину дихальних шляхів і виконує захисну функцію при попаданні повітря в організм. Поверхня носа вкрита мікроскопічними волосистими виступами («війками»), які постійно рухаються в напрямку гортані для видалення вилучених з повітря забруднень та чужорідніх часток. Це призводить до того, що віруси, бактерії та алергени «виводяться» з організму, таким чином запобігаючи розвитку хвороби. Щодня таким чином фільтрується 15 000 літрів повітря.

Якщо хвороба все ж виникає, ми відчуваємо дискомфорт, закладеність носа та  чхання. Виділяючи велику кількість слизу та активуючі рефлекс чхання, наш організм видаляє з дихальних шляхів збудників хвороб, і це є частиною процесу одужання

Завдяки цим природним механізмам в носі організм захищає дихальні шляхи від хвороб і пошкоджень. Регулярна гігієна життєво необхідна для їх нормального функціонування. Особливо важливо забезпечити чистоту носа ніс вранці, готуючись до майбутнього дня, і перед сном, оскільки ми дихаємо через ніс більшу частину ночі.

Від народження всі ми маємо вроджену здатність правильно дихати – коли здорові немовлята сплять, їх дихання глибоке, спокійне і розслаблене. Однак ця здатність з часом втрачається, і дихання дорослих часто поверхневе, непостійне та переривчасте.

Щодня ми вдихаємо та видихаємо в середньому 22 000 разів, і те, як ми дихаємо, впливає на наше загальне фізичне здоров’я. Під час стресу наше дихання поверхневе і нерівномірне, а оскільки все тіло є єдиною системою, то має місце і протилежне: поверхневе і переривчасте дихання викликає відчуття тривоги і стресу.                                                                                   Це означає, що якщо ми хочемо відчувати себе розслабленими, спокійними і врівноваженими, нам потрібно навчитися дихати глибоко, спокійно і рівно. Нормальне дихання завжди здійснюється через ніс, за винятком випадків, коли у нас проблеми зі здоров’ям. Більшість людей вдихають повітря тільки в середні та верхні відділи легенів, тому воно ніколи не досягає нижніх ділянок. Правильне дихання починається зі шлунка, проходить через середину легенів і закінчується у верхній частині легенів.

Breathing involves 12 sets of muscles for inhalation and exhalation, and breathing is more than simply a transfer of oxygen from the atmosphere into the cells, and carbon dioxide from the cells into the atmosphere. Breathing is the basis of safe and productive exercise. Proper breathing will help you feel relaxed, balanced and happy.

У дихальному процесі задіяні  12 наборів м’язів для вдиху і видиху, адже дихання – це більше, ніж просто перенесення кисню з атмосфери в клітини і вуглекислого газу з клітин в атмосферу. Дихання є основою безпечних і продуктивних вправ. Правильне дихання допоможе вам відчути себе розслабленими, врівноваженими і щасливими.

Здоров’я горла та ротової порожнини

Ротова порожнина і глотка утворюють початкову частину травної системи, але вони також є частиною дихальних шляхів.

Відчуття сухості в роті виникає через недостатню кількість слини в ротовій порожнині, що часто є наслідком дихання через рот при закладеному носі і може призвести до запалення горла. Причиною сухості також може бути порушення роботи слинних залоз.

Неприємний запах з рота – неприємна тема. Найчастіше це викликано залишками їжі між зубами, відмерлими клітинами на мові, неналежною гігієною ротової порожнини, недостатнім виділенням слини та сухістю слизової.  Куріння і вживання алкоголю або гострої їжі можуть погіршити стан.

Біль у горлі може бути наслідком фарингіту або тонзиліту. Домінуючим симптомом гострих запалень є біль у горлі, який посилюється при ковтанні і викликається бактеріями чи вірусами. При хронічних запаленнях біль менш інтенсивний, але тривалий, часто супроводжується сухим кашлем. Зазвичай це викликано хронічною закладеністю носа, сухим повітрям, впливом пилу або пов’язано із запаленнями сусідніх органів, наприклад, придаткових пазух носа.

Запалення ротової порожнини може бути викликано тепловими або механічними подразниками в результаті прийому гарячої або твердої їжі, а також патогенними мікроорганізмами, бактеріями або вірусами. Печіння, підвищене виділення слини, афти або крихітні виразки – це деякі з симптомів, які зазвичай виникають під час таких запалень.

Гігієна вух

Вушна сірка виходить із слухового проходу. Через свій жовтувато-коричневий колір  її вигляд  не приємний для людського ока, і широко поширеним способом її видалення є використання ватного тампона. Але при цьому вушна сірка відсувається назад, що призводить до закупорки вушного каналу засохлою.

Особливо схильні до цього неприємного стану люди, які працюють у запиленому середовищі, люди, які користуються слуховими апаратами, люди похилого віку, а також діти, оскільки вони часто граються в піску, бруду або пилу.

Ізотонічна морська вода зменшує ймовірність утворення закупорки серу і полегшує її видалення, не пошкоджуючи ніжну шкіру слухового проходу. Тому її можна рекомендувати для щоденної гігієни вух.

Немовлята та маленькі діти

Закладений ніс є проблемою для немовлят, оскільки вони ще не вміють дихати ротом. Дитина рефлекторно чхає, щоб час від часу прочистити ніс, але у разі закладеного носа цього недостатньо. Регулярне дихання важливо для росту і розвитку дитини, а також для її нормального годування та спокійного нічного сну, тому щоденна гігієна носа особливо важлива для малюків.

Протягом перших кількох місяців життя дитина не вміє звільняти ніс від слизу та кірочок, тому допомога батьків у виконанні гігієни зазвичай потрібна до 4-5 років. Навчаючи дитину прочищати ніс, закрийте її ніс паперовою серветкою, натисніть одну ніздрю і попросіть дитину закрити рот і видути повітря з носа. Повторіть процедуру із закритою іншою ніздрею. Важливо регулярно чистити ніс, принаймні щоранку та ввечері. Для полегшення очищення перед процедурою використовуйте спрей Aqua Maris. Привчаючи дитину до правильної гігієни носа з самого раннього віку, ви можете зменшити частоту респіраторних захворювань!

Prevention Профілактика

Ми живемо у світі екологічного забруднення. Промисловість і транспорт отруюють повітря, залишаючи великі міста оповиті хмарами смогу. Вчені фіксують значне зростання алергії та інших захворювань дихальних шляхів.

У закритих приміщеннях з кондиціонером або центральним опаленням повітря сухе, і дихати буває важко. Пересохлий ніс більш чутливий до вірусів і бактерій, оскільки його природні захисні механізми пошкоджуються. Особливо в зоні ризику знаходяться курці!

Для досягнення найкращих результатів використовуйте назальний спрей Aква Маріс протягом всього року. Дослідження показали, що його постійне застосування допомагає природним процесам видалення шкідливих частинок, вірусів і бактерій з носа, тим самим зменшуючи ризик інфекцій верхніх дихальних шляхів!


References

  1. Munkholm et al. Mucociliary clearance: pathophysiological aspects. Clin Physiol Funct Imaging (2014) 34, pp171–177
  2. Addey et al. Incidence, causes, severity and treatment of throat discomfort: a four-region online questionnaire survey. BMC Ear, Nose and Throat Disorders 2012, 12:9
  3. Chirico et al. Nasal congestion in infants and children: a Literature review on efficacy and safety of non-pharmacological treatments. Minerva Pediatr. 2014;66:549-57
  4. Coates et al. Nasal Obstruction in the Neonate and Infant. cpj.sagepub.com Florida International Univ. 2015